Belbin Test

8 teamrollen

Belbin heeft uiteindelijk 8 teamrollen ontwikkeld. De teamrollen zijn voorzitter, brononderzoeker, plant, monitor, vormer, bedrijfsman, groepswerker en zorgdrager. Als de test is uitgevoerd zal er naar voren komen dat iedereen meerdere rollen zou kunnen vervullen. Elk persoon heeft meerder eigenschappen, maar toch zal er altijd een voorkeur zijn voor een bepaalde rol. Hieronder zullen de teamrollen besproken worden.

Voorzitter

De voorzitter is de leider van het team en heeft vertrouwen in de teamleden. Een goede voorzitter moet dominant zijn en erg doelgericht. De voorzitter moet er voor zorgen dat het teamdoel steeds in de gaten wordt gehouden. Wel is het voor de voorzitter belangrijk om zijn eigen belang iet te vergeten, dit kan namelijk een valkuil zijn voor een voorzitter.

Brononderzoeker

Een brononderzoeker is erg bezig met netwerken. Een brononderzoeker is creatief en ziet overal kansen in. Ook is een bronnderzoeker erg enthousiast. Dit enthousiasme kan af en toe ook een valkuil zijn, want als een bronnderzoeker niet enthousiast is raakt hij snel verveeld en zal er geen belangstelling meer zijn.

Plant

Een plant is erg creatief en heeft vaak een scala aan ideeen. Ook wil een plant nog wel eens buiten het boekje gaan om zijn ideeen te kunnen verwezenlijken. Het is erg belangrijk om maar één plant binnen een team te hebben. Een valkuil van een plant kan zijn, dat een plant zich vaak terug trekt en hierdoor niet alle ideeen van een plant naar voren komen.

Monitor

Een monitor is erg rustig en laat zich niet gauw horen. Een monitor is erg goed in voor en tegens tegen elkaar af te wegen en dan een beslissing te maken. Doordat een monitor zich niet gauw laat horen, kunnen andere teamleden de monitor zien als afstandelijk. Dit kan voor een monitor een valkuil zijn.

Vormer

Een vormer kan worden gezien als een tweede leider die graag wil winnen. Een vormer is erg gedreven, realistisch en zoekt altijd utdagingen. Een vormer is daarentegen ook erg ongeduldig en kan snel gefrusteerd zijn. Dit kunnen valkuilen zij voor een vormer.

Bedrijfsman

Een bedrijfsman is erg loyaal aan het team. Een bedrijfsman zal taken op zich nemen waar een ander zich te goed voor voelt en zal deze taken dan ook afmaken. Een bedrijfsman is ook erg verstandig en werkt hard. Valkuilen van een bedrijfsman kunnen zijn dat er weinig flexibiliteit is en een bedrijfsman zal altijd voor het teambelang gaan en kan daardoor zijn eigen belang vergeten.

Groepswerker

Een groepswerker heeft veel belangstelling voor zijn mede teamleden. Een groepswerker wordt gezien als een vriendelijk persoon en juist daardoor is iedereen bereid om taken voor deze groepswerker uit te voeren. Een valkuil van de groepswerker kan zijn dat een groepswerker niet echt onafhankelijk is en vaak wordt gezien als een draaikont.

Zorgdrager

Een zorgdrager is ordelijk, perfectionistisch en heeft veel oog voor details. Begint een zorgdrager ergens aan, dan wordt het altijd afgemaakt Af en toe kan een zorgdrager wel wat zeurderig overkomen. Een andere valkuil van een zorgdrager kan zijn dat een zorgdrager snel problemen ziet. Ook zal een zorgdrager niet snel iets uit handen geven.