Belbin Test

Een prettige en veilige werkomgeving creëeren

Deel artikel

De Belbin Test is ontwikkeld door de Britse wetenschapper Meredith Belbin, vandaar ook de naam Belbintest. De Britse wetenschappen had veel interesse in groepsgedrag, met name op de werkvloer. Daarnaast had hij ook interesse in individueel gedrag van personen. Hierdoor ging hij een wetenschappelijk onderzoek doen met verschillende andere onderzoekers naar het gedrag van mensen op de werkvloer. Na een lang onderzoek, kwamen zij tot de conclusie dat er verschillende teamrollen zijn op de werkvloer. Door de Belbintest kan iedereen individueel ontdekken wat zijn of haar zwakke of sterke kanten zijn individueel, maar ook binnen een team. Wanneer je dit van iedereen weet, kan er een optimale werkomgeving gecreëert worden. Iedereen heeft namelijk andere kwaliteiten en mindere kwaliteiten. Hierdoor kan er beter gepresteerd worden op de werkvloer.

Welke teamrollen zijn er in de Belbintest?

Uit onderzoek is gebleken dat er acht teamrollen zijn. Dit zijn de voorzitter, brononderzoeker, plant, monitor, vormer, bedrijfsman, groepswerker en zorgdrager. Het is niet zo dat één persoon één rol heeft, er kunnen ook meerdere rollen per persoon worden vervuld. Elk persoon heeft namelijk meerdere goede kwaliteiten, toch zal er wel één rol zijn waar hij of zij zich het meest in thuis voelt.

De werksfeer binnen een bedrijf is enorm belangrijk

Een goede werksfeer binnen een bedrijf is enorm belangrijk. Wanneer er een prettig werkklimaat heerst stimuleert dat de prestaties op het werk individueel, maar ook in groepsverband. Je bent namelijk eerder bereid om collega’s te helpen als er een prettige sfeer heerst. Dit heeft alles te maken met de motivatie van de mensen op de werkvloer. Wanneer iemand een goede motivatie heeft, zijn zij bereidt net dat stapje extra te geven, wat natuurlijk een gunstig effect heeft op de resultaten van het bedrijf. Maar hoe zorg je nou voor een prettige werksfeer? Allereerst zul je moeten achterhalen wat de oorzaken kunnen zijn van een negatieve werksfeer. Dit kan namelijk allerlei oorzaken hebben. De werkdruk kan te hoog zijn, er kan een onzekere sfeer heersen, mensen kunnen zich vervelen of niet uitgedaagd voelen, maar het kan ook zijn dat mensen zich niet prettig voelen op het kantoor of dat ze zich niet gewaardeerd voelen. Probeer dus als eerst het probleem te achterhalen.

Wat is een prettige werksfeer?

Allereerst is het belangrijk dat iedereen zijn plek binnen het bedrijf weet en dat er geen onzekerheden ontstaan over rollen binnen het bedrijf. Hiervoor is de Belbintest ideaal, iedereen weet zijn sterke en zwakke punnten en weet wat zijn of haar rol is op de werkvloer. Zorg daarom voor een duidelijke verdeling en dat iedereen zijn eigen plek heeft om te werken. Hierbij is het belangrijk dat iedereen een eigen bureau en werkspullen heeft die hij of zij nodig heeft om het werk te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het ook handig dat iedereen zich veilig voelt op het werk. Dit kan je versterken door het teamgevoel te versterken, maar ook door het aanschaffen van kluizen voor op het werk, wanneer je een kluis voor op het werk koopt kunnen hier belangrijke documenten en prive eigendommen veilige in bewaard worden. Ook kunnen er dure spullen in worden bewaard zoals laptops, tablets en telefoons. Wanneer er namelijk spullen verdwijnen of gestolen worden, zal de werksfeer erg negatief worden en heerst er geen onderling vertrouwen meer. Zorg daarom voor een veilig en vertrouwd gevoel op de werkplek en zorg dat iedereen zijn eigen plekje heeft om te werken met de benodigde spullen zodat het werk optimaal kan worden uitgevoerd.

 

 

Gerelateerd nieuws

Beroep

De keuze maken voor een beroep

De keuze maken voor een beroep Wanneer u op zoek bent naar een beroep, zijn er tal van verschillende vacatures waar u uit kunt kiezen.